Recensie | Finale Stand Up! 2014 - 20 juni 2014

Finale Stand Up! 2014 in Waalhalla

Vrijdag 20 juni was het moment aangebroken: de finale van Stand-Up! 2014. Na voorrondes in Nijmegen, Zwolle en Eindhoven was de eindstrijd in de Waalhalla. Terwijl DJ Joenis de bas door de skatebaan liet galmen, stroomden de artiesten en het publiek binnen. MC Discipline was de host van de avond en stelde ons voor aan alle finalisten.

Jury

De jury bestond uit experts op het gebied van dans, beatmaking, zang en rap.
Vincent Vianen, choreograaf in het televisieprogramma 'So You Think You Can Dance'. Daarnaast heeft hij met beroemdheden zoals Usher gewerkt.
Hayzee is de producer van hiphopgroep Zwart Licht en staat bekend om zijn harde producties van hiphop, grime en dubstep.
I Am Aisha was het jurylid voor zang. Zij staat onder contract bij platenmaatschappij Top Notch en is bekend van haar hits 'Hey Boy' en 'Herrie In Me Oor' met Jebroer.
Lest best hebben we rapper Roscovitsch, bekend van de Nijmeegse rapgroep Zo Moeilijk, die kritisch naar de artiesten ging luisteren.
Zij beoordeelden iedereen op hun skills en presence. Naast de vele complimenten gaven ze ook feedback om hun act nog vetter te maken.

Finale 'rap'

Andy & Endy, beter bekend als SplitSecond, moesten de sfeer zetten in de rapfinale. Het was snel duidelijk: Stand-Up is geen evenement om bij stil te zitten. SplitSecond maakten het publiek los en vroegen het publiek om hun moves te laten zien.

Diep C en Ziggy uit de 'Zero Sec Sec' (Apeldoorn) kwamen knallend binnen met een harde beat en even harde lyrics. Ze vertelden hun verhaal over hun heden en hun toekomstplannen, hun dromen. De Syrische vlag werd er voor het laatste nummer bij gehaald en de sfeer werd een stuk emotioneler met Deep C's boodschap over oorlog, vrede en God. Hij is pas veertien jaar oud, maar had nu al een goede presence. Dit belooft veel voor de toekomst.

Kunststof had er veel plezier in en dat was te merken. Dit duo vermaakte de Waalhalla met hun interactie met het publiek en geginnegap met elkaar. Hun eerste nummer zou perfect zijn voor de disco en zweept het publiek prima op. De laatste track "BLAOW!" was een ware 'banger'. De jury vond hen divers, maar altijd met de Kunststof-sound en humor. Zij hebben één woord voor hen die hun wack vinden: BLAOW!

Na de pauze probeerden nog meer rappers het publiek te overtuigen van hun kunsten. Aan de kant Nicky Minaj! FemC Nanah Day stond op het podium en met een flinke dosis attitude rapte zij tegen haar mannelijke collega's. Zij is geen MC Lyte-light, maar een dope rapper met een unieke en diverse stijl.
Dani uit Apeldoorn combineerde zigeunermuziek met hiphop voor een unieke 'Gypsy Vibe'.
Mike G en Dylan "Stekelbaars" Whyte gingen voor New Arts Deventer de strijd aan in de Keizerstad. Hun variërende flows kwamen goed aan bij het publiek. Ondanks een kapotte knie van Stekelbaars, gaven ze toch een goede show weg. De laatste act viel op met een lekker clubnummer met een goede partyvibe en lyrics over jezelf laten gaan.

Finale 'dans'

In de finale 'dans' stond Orlando als een eenmansleger tegenover The Mood+. Orlando nam het publiek mee naar de jaren '80, maar dan met een moderne twist. Hij popte en lockte vol passie en zelfs de stijl van Michael Jackson passeerde de revue in zijn optreden op de dansvloer.
De danscrew danste strak samen, maar het werd vrij chaotisch met acht man op de kleine vloer. Hierdoor kregen de dansers niet de kans om hun individuele skills te laten zien.

Finale 'zang'

Marama zong in haar eerste nummer vol soul en emotie. Daarna schakelde ze naar een sound met wat 'spice'. Ze is pas negentien jaar oud, maar is een rauw talent met een krachtige, unieke stem.
Haar tegenstander was een duo, dat zowel samen als solo hun mannetje staan. Door de verschillende nummers hebben ze aan iedereen laten zien dat ze van alle markten thuis zijn.

Finale 'Beatmaking'

Solaryy, Intenz, Valentino, Timo en First Born nemen het tegen elkaar op in de finale 'beatmaking'. Solaryy trapte de finale af met zijn indrukwekkende beatbox terwijl First Born meer van de EDM en dubstep-achtige beats was. Timo stal de show met unieke geluiden en effecten.

Murda Turk

Voordat de uitslag bekend werd gemaakt, was het aan Murda Turk de eer om voor iedereen op te treden. Zijn EP 'Goeie Dingen' is laatst uitgebracht en met een mix van nieuwe tracks en klassiekers zorgde Murda ervoor dat de Waalhalla niet stil bleef zitten.

Uitslag

Na lang nagels bijten van de zenuwen werd Murda's optreden de uitslagen bekend gemaakt.
Nanah Day (rap), Orlando (dans), Marama (zang) en Timo (beatmaking) waren de winnaars van de Stand Up! 2014 Finale. Naast cheques van €150, - kregen zij iets unieks. Zij gaan samen aan één all-star track en videoclip werken, waarin de kwaliteiten van alle winnaars naar voren kunnen komen.

Stand Up 2014 was een succes en zal volgend jaar weer georganiseerd worden. Dus als je talent hebt, stand up! Als jij je wilt meten met ander Nederlands talent, stand up! Zit niet stil om je dromen te bereiken. Stand Up!

Terug naar overzicht