RECENSIE | Deal with it! Op de Johannesschool - 17 juni 2014

Deal with it optreden op Johannesschool

Dinsdag 17 juni werd de show "Deal with it!" voor de Joannesschool gespeeld. Wat deze show zo bijzonder maakt, is dat het is gebaseerd op echte verhalen en ervaringen van de acteurs.

De hoofdpersonen

De drie hoofdrolspelers werden aan het publiek geïntroduceerd door middel van een rap. Hun verhalen zijn zeer verschillend, maar ze hebben een paar dingen gemeen. Ze zitten allemaal op het ROC, maar ze zijn halverwege het schooljaar niet meer op het ROC gezien. Ze hebben allemaal problemen die niemand ziet óf niemand wil zien.
Iedereen heeft een verhaal, ieder huis heeft zijn kruis, maar wat nou als je geen huis hebt?

Zo ontmoeten we Dylan, de jongen van de straat. Hij heeft geen ouders meer en wil zijn verleden achter zich laten. Hij zit nu in de eerste van het ROC, maar zijn schulden en zijn vrienden maken het leven niet makkelijker.
De Antilliaanse Gregory is bezig met zijn eindstage bij een autohandelaar. Zijn stagebegeleider maakt hem het leven zuur met zijn racistische opmerkingen en geeft Gregory geen kans om zich te bewijzen.
Didem is een goede studente met een mooie toekomst als advocate voor zich. Zij heeft volgens haar lerares "geen problemen", maar niets is minder waar. Haar strenge vader wil dat ze na dat schooljaar trouwt met een Turkse man van zijn keuze, maar ze heeft een verboden liefde: Erik, een Nederlandse jongen.

Hun verhalen

Elke keer lieten de acteurs een korte scène zien, waarin de verhalen verder werden uitgelegd.
In Gregory's verhaal werden de vooroordelen en racisme open en bloot op tafel gegooid. Uitspraken zoals "vuile aap" en "hopelijk zit er wat hersens onder dat kroeshaar" zijn erg kwetsend, maar het is wel de realiteit van sommige jongeren.
In het verhaal van Dylan voelde iedereen de wanhoop van zijn éénmalige terugkeer op het verkeerde pad. Didem's emotionele pijn werd duidelijk neergezet door het conflict met haar Turkse vader, die de traditionele normen en waarden hoog in het vaandel heeft staan.
De problemen stapelden zich op voor de hoofdrolspelers door de onwetendheid en onbegrip van hun omgeving. De emoties liepen hoog op, de frustraties borrelden op, het verdriet was groot. Het was geen sprookjeseinde, want er kwam geen verbetering in hun situaties.
Met alle eindes van de verhalen, eindigde de show "Deal with it!".

Het publiek doet mee

Het publiek lachte soms om de "extreme" situaties, maar herkende zich wel in bepaalde dingen. Leraren en/of begeleiders die geen tijd hebben, situaties waarover men niet kan praten. Na de voorstelling was het tijd om het publiek bij deze show te betrekken. Ze zagen racisme, mishandeling, familiedrama en andere thema's voorbijkomen. Iemand uit het publiek vatte het mooi samen: "Dit gebeurt elke dag, maar dat zien we niet."
Saskia, de publieksbegeleider, wist dat de beste stuurlui aan wal staan. Het is altijd makkelijker om van buitenaf te praten dan om zelf in de situatie te zitten. Zij liet het publiek nadenken over andere keuzes die de hoofdrolspelers konden maken. Daarna liet zij het publiek deze nieuwe mogelijkheden spelen om te zien of hun aanpak helpt om de situatie te verbeteren. We zagen dat de nieuwe invalshoeken de situatie vaak niet oplossen of erger maken.

Zo hebben we geleerd dat situaties niet altijd zo makkelijk zijn op te lossen. Dat is de harde realiteit. Deal with it!

Terug naar overzicht