Stilleven met

Stilleven met... is een kunstzinnig onderzoek van kunstenaars Marieke Meijer en Neelke Jacobs, waarin ze samen met vluchtelingen de Nederlandse identiteit onderzoeken. Waar staat Nederland om bekend? Molens, kaas, tulpen. Alleen komen tulpen niet uit Nederland, maar uit Turkije. En hoe zit dat met typisch 'Nederlandse' kunst uit de Gouden Eeuw, met in het bijzonder de bekende Nederlandse stillevens? Hoe Nederlands zijn de objecten die op deze schilderijen zijn afgebeeld? 

Vluchtelingen maken typisch Nederlands stilleven

In stilleven met... maken vluchtelingen uit een asielzoekerscentrum een typisch Nederlands stilleven na met hun eigen spullen. Het stilleven wordt helemaal uitgelicht en gefotografeerd. Heel bewust worden er geen portretfoto's van de deelnemers gemaakt. Zodat, net zoals in de stillevens uit de Gouden Eeuw, alleen de voorwerpen het verhaal vertellen.

Het project startte met een bus vol vluchtelingen van het asielzoekerscentrum Prins Hendrik Kazerne, Nijmegen, voor een tour naar Oudewater, het Binnenhof en het Mauritshuis. Daar werd het Stilleven met stenen kruik en pijpen van Pieter van Anraedt bekeken.
Van dit schilderij heeft de familie Mahfoud uit Syriƫ samen met Shadi Alhakimi uit Jemen een hedendaags stilleven gemaakt. Op de kazerne, in de kamer van de familie Mahfoud, hebben zij zelf het stilleven nagebouwd met hun eigen spullen. De kasten gingen open, doosjes kwamen onder het bed vandaan en er werd zelfs bij de buren gekeken.

#Identity is een project van New Arts Nijmegen en ElanArt waarbij jong artistiek talent samen met vluchtelingen 10 verschillende kunstproducties maken.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door:
Kinderpostzegels, Gemeente Nijmegen, Rabobank Rijk van Nijmegen, Prins Bernhard Cultuurfonds, New Arts Nijmegen, Stichting ElanArt

Voor meer informatie:
Stilleven met: www.stillevenmet.nl
Identity-Art: www.facebook.com/Project-Identity-810791719043209

Terug naar overzicht