Sourraya en 'Ik Ben Geweldig' in actie tegen racisme

21 maart 2015: Antiracismedag plein Lux Nijmegen

Sourraya Lemnawar, projectorganisator culturele projecten, vraagt op 21 maart aandacht voor de landelijke anti-racismedag. Met uiteenlopende activiteiten op het plein voor Lux in de Nijmeegse binnenstad , wil ze zondag het publiek letterlijk stil laten staan bij de anti-racismedag. Ze vroeg de stichting 'Ik ben geweldig' om haar initiatief te ondersteunen. Daarna ontrolde uit eigen netwerk met onder andere New Arts Nijmegen, Urban Dance Academy en Sportservice Nijmegen, een  programma vol activiteiten.

Lokale talenten

Op 21 maart zullen veel lokale talenten te zien zijn op het plein. Jonge artiesten uit het asielzoekerscentrum, rappers van de New Arts Academy en dansers  de Urban Dance Academy gooien hun skills in de strijd om anti-racismedag onder de aandacht te brengen.  Sourraya zelf interviewt een NEC-voetballer over racisme en het publiek kan meedoen aan een pannatoernooi. Ook de spoken word artiesten van 'Mensen Zeggen Dingen" laten op het plein van zich horen op anti-racismedag.

Geen verschil

Sourraya roept voorbijgangers en ge├»nteresseerden op om mee te doen met het fotoproject voor die dag. Ze wil zoveel mogelijk verschillende mensen met elkaar op te foto zetten en zo laten zien dat hoewel iedereen verschillend  is, er  uiteindelijk  geen verschil is tussen mensen!

Anti-racismedag

Op 21 maart 1960 werd in het Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid een vreedzame demonstratie tegen het regime neergeslagen. Hierbij kwamen 69 mensen om het leven. De V.N. riepen alle lidstaten  op om deze dag te herdenken. Vanaf 1966 is 21 maart uitgeroepen tot de Internationale dag ter bestrijding van rassendiscriminatie. Bij voorkeur in de vorm van een feest dat liefde, tolerantie en kennismaking met verschillende etnische groepen aanmoedigt.

 

Terug naar overzicht