Documentaire Jongeren Zorgen

Vijf jonge mantelzorgers vertellen hun verhaal

Op zaterdag 10 november was het de Dag van de Mantelzorg: een dag waarbij mantelzorgers in het zonnetje gezet worden. Op deze bijzondere dag ging om 19.30 uur de nieuwe documentaire ‘Jongeren Zorgen’ (opgezet door jongerenorganisatie New Arts Nijmegen in samenwerking met Mantelzorg Nijmegen) in première bij de Lindenberg locatie Aldenhof: een film waarin vijf jonge mantelzorgers uit Nijmegen hun verhaal doen.

Minder tijd om jong te zijn
Naar schatting draagt zo’n 6% van de jongeren in Nederland zorg voor een naaste die langdurig ziek is en valt daarmee onder de noemer mantelzorger. Deze jongeren moeten zichzelf wegcijferen om voor een ander te zorgen, en hebben daardoor veel minder tijd om ‘jong te zijn’. Om deze situatie onder de aandacht te brengen, vertellen in de documentaire ‘Jongeren Zorgen' vijf jongeren uit Nijmegen die voor een naaste zorgen hun verhaal. Zo zorgt Martijn voor zijn moeder die op een jonge leeftijd na een auto-ongeluk in een rolstoel belande. Ook zijn vader zit sinds 2 jaar in een rolstoel als gevolg van herseninfarcten.

Praktische informatie
De film  kan op aanvraag vertoond worden op scholen en zorginstellingen om het taboe over jonge mantelzorgers te doorbreken. Meer informatie daarover is hier te vinden. Wil je meer informatie of ben je zelf jonge mantelzorger en kan je wel wat hulp gebruiken? Kijk op www.jongeren-zorgen.nl.

Foto
Op de foto staat jonge mantelzorger Froukje van den Berg, een van de jongeren uit Jongeren Zorgen, en haar moeder Jacqueline.

Terug naar overzicht